Stress zorgt voor een hoge bloeddruk en onrustige darmen

Stress zorgt voor een hoge bloeddruk en onrustige darmen. Logisch toch als we ons opjagen dat we ons lichaam in de war brengen. Dit heeft veel te maken met ons autonoom zenuwstelsel. We kunnen ons bevinden in de orthosympatisch en in de parasympaticus.

De orthosympaticus kennen velen van het fight, flight en hide mechanisme. Ons lichaam doet er dus alles aan om te overleven. Om te overleven hebben we ons hart en de longen voornamelijk nodig. Daar moet dus al de energie naar toe gaan.

De parasympaticus staat voor rust. De zebra moet niet meer gaan lopen voor de leeuw (zoals je in dit blog bericht kunt lezen). Onze spijsvertering wordt actief, de hartslag daalt en de ademhalingsfrequentie normaliseert zich terug.

Als je dit weet is het heel logisch dat als we gestresst zijn dat de bloeddruk omhoog gaat want ons hart gaat sneller kloppen. Onze spijsvertering werkt trager. Als we constant is stress verkeren dan zullen we ook onrustige darmen of darmproblemen gaan ondervinden.

  • Voordelen

Wat doe ik aan de hoge bloeddruk en onrustige darmen?

Wat doe je aan de hoge bloeddruk en onrustige darmen door al die stress? Om te beginnen doe je best een neurotransmitterbalans test. Een moeilijk woord, dus even verduidelijking hierover. Neurotransmitters zijn signaalstofjes van ons lichaam. Deze signaalstofjes worden van zenuwcel naar zenuwcel overgebracht. Zo’n signaalstofje draagt bij aan onze emoties, onze spijsvertering, onze spierspanning. Klik hier om een neurotransmitterbalanstest te doen.

Zuurtegraad, gedachten, stress en ontstekingen

Veel chronische stress zorgt voor cortisol in het bloed. Dit verzuurd het lichaam. Gedachten kunnen zorgen voor stress. Dit kan je lezen in het blog bericht “hoe stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen“. Verder heb je ook meer kans op ontstekingen door verzuring. Hier lees je meer over in het blog bericht “Wat is een tenniselleboog en hoe tenniselleboog behandelen“. Dit gaat wel specifiek over de tenniselleboog. Maar als je verder naar beneden scrolt tot bij “tenniselleboog en verzuring of jicht” dan lees je dat verzuring zorgt voor ontstekingen in de gewrichten. Ook hoe je de zuurtegraad kan meten en hoe je kan ontzuren vind je hier terug.

Wat doe ik nu aan een hoge bloeddruk en onrustige darmen door stress

Ontspannen en niet te veel in je hoofd zitten. Ontdek hier tips en tricks.
Doe de neurotransmitterbalanstest en kijk wat je kunt doen met suppletie en voeding.
Ontzuur je lichaam om de zuurtegraad terug in orde te brengen. Ontdek hier hoe (in de 2de alinea).
Neem een relaxatie massage om volledig tot rust te komen.

Terug naar overzicht
Stress zorgt voor hoge bloeddruk en onrustige darmen