Hoe stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen

Hoe stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen is een vraag met geen simpel antwoord. Maar ik neem je graag mee op een korte reis doorheen het lichaam. Zo ontdek je hoe belangrijk onze gedachten zijn, maar ook zeker onze darmen en zelfs de manier hoe jij de grote boodschap doet.

Even een stress reactie hebben is natuurlijk oké en is ook heel natuurlijk. Maar chronisch stress zorgt voor een te hoog gehalte aan cortisol in ons lichaam en dat verzuurd ons heel systeem. Dat verzuurd onze gedachten en onze spieren.

Maar om te weten hoe je stress en vermoeidheid kan verminderen en onder controle kan krijgen moet je natuurlijk eerst weten waar het vandaan komt. Lees verder en ontdek hoe het 1 vicieuze cirkel is die jij mag doorbreken.

Psychische stress naar fysieke vermoeidheid

Van Psychische stress gaan we naar fysieke vermoeidheid door vanalles te overdenken. Wij zijn 1 van de enige op deze planeet die zichzelf stress kan geven door ergens aan te denken.

Stel je even het volgende voor. Er graast een zebra in de savanne in Afrika, de zebra wordt vervolgens opgemerkt door een leeuw. De leeuw zet de aanval in waarna de zebra begint te rennen voor haar leven. Als de zebra de leeuw heeft kunnen afschudden dan komt de zebra terug volledig tot rust. Zo’n 10 minuten later begint ze terug te grazen.

Een mens zie je dit nooit doen. Natuurlijk lopen er hier geen leeuwen rond. Maar wij komen gewoonweg niet zo snel tot rust. Stel dat je op een ochtend ruzie krijgt met een goede vriend. Die avond of zelfs de volgende ochtend kan dit jouw nog stress bezorgen. Zolang dat jij blijft denken aan deze gebeurtenis blijft jouw lichaam in overlevingsmodus gaan. Toch jammer om altijd in overlevingsmodus te zitten. We vergeten zo te leven.

Een chronische gedachte verzuurd en vermoeid ons lichaam

Een chronische gedachte verzuurd en vermoeid ons lichaam. Wat bedoel ik daar mee? Bepaalde gedachten kunnen ons veel stress bezorgen. Een gedachte die dagelijks door ons hoofd blijft spoken wordt een chronische gedachte. Een chronische gedachte zorgt voor veel cortisol in ons lichaam. Niets goed aan, want cortisol verzuurd ons lichaam. Een verzuurd lichaam is dan ook een vermoeid lichaam. Het lichaam voelt zwaar aan en wilt precies niet verder. Hoogtijd dus om hier iets aan te doen.

Stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen als een zebra

Stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen als een zebra. Dat doe je door te denken als een zebra. Ik weet het, die zebra heeft minder kopzorgen. Maar die zebra neemt wel tijd voor zichzelf. Wanneer neem jij eens tijd voor jezelf? Door eten te koken voor je kinderen of in de auto te rijden naar het werk? Of door televisie te kijken? Nee, want eten koken doe je voor je kinderen en tijdens het autorijden met je met het verkeer bezig. En tijdens het televisie kijken ben je zelf aan het meegaan in het verhaal. Dus nog geen tijd voor jezelf genomen …

Wij zijn beland in een maatschappij waarin het niet normaal is om “niks” te doen. Maar iedereen heeft ook een overmaat aan stress. Dus wees zelf eens de verandering. Doe eens even niks. Voelt dit oncomfortabel aan? Goed zo, dan nemen er veranderingen plaats in het lichaam. Hou vol en laat de verandering de gewoonte worden.

Geen excuses, daarom gips en tricks

Geen excuses, daarom deze tips en tricks. Want ik hoor het vaak genoeg. “Ik heb geen tijd om tijd te nemen voor mezelf”. Start eens met 5 minuten in de zetel te zitten en niks te doen. Niet lezen, geen tv kijken, gewoon niks doen. Kijk even welke gevoelens er in je opkomen. Frustratie, boosheid, ongeduld. Dit zijn de gevoelens waar je veel mee zit en zij zorgen ook voor stagnatie in jouw lichaam.

Tips en tricks
  • Start met 5 minuten in de zetel te zitten en niks te doen.
  • Focus op je ademhaling, dan focus je op jezelf.
  • Zoek een ruimte in jezelf waar je even op jezelf kunt zijn.
  • Neem een massage (een massage lost tegelijk ook nog de stagnatie in je lichaam op)
Terug naar overzicht

Hoe stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen

Hoe stress en vermoeidheid verminderen en onder controle krijgen