Wat is een frozen shoulder en de oorzaak en symptomen van frozen shoulder

Wat een frozen shoulder is en de oorzaak en symptomen van een frozen shoulder kom je hier in het kort te weten. Frozen shoulder is een ontsteking in het gewrichtskapsel. Deze ontsteking zorgt voor veel pijn in en rondom de schouder. Er ontstaat door de ontsteking een bewegingsbeperking van de schouder. Frozen shoulder is letterlijk een bevroren schouder. Niet bevroren en koud aanvoelend, maar wel stijf als ijs. Dit omdat het gewrichtskapsel dik en verschrompelt is. De pijn gaat hoofdzakelijk ’s nachts voelbaar zijn. Dit komt omdat de arm dan niet gebruikt en het om een ontsteking gaat.

De oorzaak van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder kan heel uiteenlopend zijn. Stel dat je een blessure hebt gehad en de arm niet meer gebruikt. Dan gaat er stijfheid ontstaan. Als de ontsteking en de stijfheid aanwezig zijn kunnen we spreken van frozen shoulder. Dus 1 van de oorzaken is bijvoorbeeld een (sport) blessure.

Natuurlijk zijn er ook nog andere oorzaken waarbij er problemen ontstaan rondom de schouder. Overbelasting, een verzuurd lichaam, een constante verkeerde houding, …

De symtomen van frozen shoulder

Je ervaart voornamelijk pijn en stijfheid. De pijn is stekend en lokaal aanwijsbaar. Dus de pijn van de frozen shoulder verplaatst zich niet naar andere plekken. Natuurlijk kan je ook op andere plekken klachten ondervinden doordat bindweefsel in deze omgeving aangetast wordt. Ook bewegingsbeperking kan ontstaan, maar dan ben je al verder gevorderd.

Massage verlicht de symptomen van Frozen shoulder

Waarom verlicht een massage de symptomen van frozen shoulder? Bepaalde drukpunten, zowel lokaal als distaal, kunnen verlichting van pijn geven. Door het toepassen van bepaalde massagetechnieken kan er meer ruimte gecreëerd worden in het schoudergewricht. Dit geeft meer rust in dit gebied en bevorderd het herstel. Door rondom de schouder (nek, rug, borstspier) ligtjes te masseren gaat er ook minder spanning op de schouder staan. Minder spanning betekent meer rust voor de schouder. Op deze manier kan het lichaam zich makkelijker herstellen van de ontsteking.

Verder is het ook een meerwaarde deze massage te combineren met een volledige lichaamsmassage. Elke ontsteking is een crisis van afvalstoffen. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd na een massage. Dit omdat een massage zorgt voor een betere doorbloeding en dus ook een betere afvoer van afvalstoffen. Drink dus voldoende water voor en na de massage om het effect te vergroten.

Boek jouw massage hier
Terug naar overzicht
Wat is een frozen shoulder en de oorzaak en symptomen van frozen shoulder